Pietje circa 1952

Pietje, een Rotterdamse jongen

Deze online tentoonstelling laat het leven zien van Piet Gamelkoorn een Rotterdamse jongen die werd geboren in de hongerwinter van 1944 in de wijk Bloemhof op Rotterdam Zuid. We zien Pietje samen met zijn ouders, zus en broer opgroeien in de jaren vijftig en zestig. De schoolfoto’s, zijn eerste baantje als scheepstimmerman, zijn dienstplicht bij de marine, werkend bij de douane. Zijn tijd dat hij uit de kast kwam als homoseksueel, vakanties en hij zich ontwikkelde als ondernemer in de gay scene. De glorieuze tijd van zijn drukbezochte Gay Palace, foto’s van de artiesten die er optraden en het extravagante publiek. Tot aan nu hoe hij op zijn ouwe dag nog steeds de winkel Gay Toys runt. In 2022 publiceerde Gamelkoorn de door ons uitgegeven autobiografie Pietje, een Rotterdamse jongen.

Piet had een betrekkelijk gelukkige jeugd. Zijn leven illustreert de wederopbouwperiode van Rotterdam en het naoorlogse leven op Zuid. In Rotterdam wordt de Cosmo Bar, de oudste gay bar van Rotterdam, voor hem een ankerpunt. Piet werd opgeleid tot scheepstimmerman en ging als jongetje aan het werk bij een scheepswerf. In zijn diensttijd werd hij marinier op kruiser De Zeven Provinciën en bezocht Florida en New York. Werkte als medewerker bij de douane in Rotterdam, kwam erachter dat hij daarvoor niet in de wieg was gelegd en begon als ondernemer een gaysauna en werd actief in de homohoreca. Bij Café Keerweer, Solo, Gay Palace, Shaft in Rotterdam en Gay Life in Amsterdam. Hij is alweer tien jaar eigenaar van Gaytoys een winkel gelegen naast Café Keerweer. Piet is niet alleen een op winst gerichte ondernemer, hij ondersteunde met vrijwilligerswerk en donaties ook de ideële homowereld. Daarvoor kreeg hij van de gemeente Rotterdam de Erasmusspeld.

Het boek Pietje, een Rotterdamse jongen beschrijft het leven van een puberjongen op Zuid, die het toen nog grotendeels ondergrondse homoleven van Rotterdam ontdekt en er gaandeweg zelf een grote rol in is gaan spelen. En hij kijkt regelmatig kritisch terug op zijn persoonlijke keuzes en relaties, zowel in zaken als in de liefde. Die relativerende instelling, die eerlijkheid in combinatie met zijn vertrouwelijke toon, maakt dit tot een aantrekkelijk boek. Het boek is te bestellen bij www.gaytoys.nl/product/pietje-een-rotterdamse-jongen.

Deel dit bericht: