Aankomst van de “Castel Felice” uit Indonesië, Lloydkade, Rotterdam, 20 mei 1958.

Oproep Rotterdam en voormalig Nederlands- Indië

Heeft u foto’s over Rotterdammers met een familiegeschiedenis in voormalig Nederlands-Indië die na 1945 in de stad zijn komen wonen? Deel dit erfgoed!

15 augustus 2023
12.00 – 17.00 uur
Maritiem Museum Rotterdam Engelbrechtzaal Leuvehaven 1, Rotterdam
Voor aanmelden ga naar: heritageretrievers.nl/reserveren

Heeft u of weet u fotoalbums van Nederlandse, Indische, Indo-Chinese of Molukse families met een geschiedenis in voormalig Nederlands-Indië? Die in de jaren vijftig of zestig Indonesië verlieten omdat er daar voor hen geen toekomst meer was? Of die vanuit Nederland vrijwillig of als dienstplichtig soldaat in de koloniale oorlog van 1945 – 1949 hebben gevochten? En die zich uiteindelijk in Rotterdam vestigden?
Hun fotoverhalen zijn nog onvoldoende bekend of verankerd in de Rotterdamse geschiedenis. Wij zijn op zoek naar mensen die foto’s of albums hebben over deze periode. In tekeningen, dagboeken of brieven zijn we ook geïnteresseerd.


Op 15 augustus kunnen deze bronnen aan een panel (ervarings)deskundigen getoond worden. Dit panel maakt een selectie die later wordt gescand, beschreven en eventueel online gepubliceerd. Uiteraard met toestemming van de eigenaar.


Stadsarchief Rotterdam en het Maritiem Museum Rotterdam zijn heel benieuwd naar uw materiaal.
Mogelijk wordt u gevraagd om dit bijzondere erfgoed aan de collectie te schenken. Zodat het onder de beste omstandigheden duurzaam bewaard kan worden, als onderdeel van de Collectie Rotterdam.
Het panel zit op 15 augustus, na de Indië-herdenking op de Boompjes, in het Maritiem Museum Rotterdam voor u klaar. Inloop van 12.00 tot 17.00 uur. Graag van tevoren aanmelden en een tijd afspreken. Voor aanmelden ga naar heritageretrievers.nl/reserveren.


Dit project is onderdeel van de doorlopende talkshow in de Verolmezaal van het Maritiem Museum Rotterdam en onderdeel van de Floating Pasar. Dit herdenkingsfestival wordt na de Indië Herdenking georganiseerd in de Leuvehaven. Op dit gratis event wordt de Indische, Molukse en Indonesische cultuur gevierd met zang, dans, een foto-expositie, filmvertoningen en natuurlijk eten.


Kunt u niet komen en wilt u toch uw foto’s laten zien, mail dan naar indie@heritageretrievers.nl. Wij nemen graag contact met u op.


In samenwerking met:

Mede mogelijk gemaakt door:

Deel dit bericht: